marți, 3 mai 2011

Proiectele educaţionale eTwinning

Marţi, 3 mai, la Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare Hunedoara, s-a desfăşurat o activitate de iniţiere în  proiecte educaţionale europene, proiecte ce se derulează pe platforma eTwinning. (http://www.etwinning.net/ro/pub/index.htm) La activitate au participat colegele interesate de propria dezvoltare profesională. Momentele întâlnirii au fost, după cum urmează:
  • Prezentarea platformei eTwinning, punctul de întâlnire al tuturor cadrelor didactice, interesate de colaborare europeană. Aceasta le pune la dispoziţie idei de proiecte, sfaturi şi asistenţă, pentru a colabora cu colegii şi copiii din întreaga Europă, într-un mediu securizat. De asemenea, le oferă ocazia să facă schimb de resurse didactice şi să-şi prezinte exemplele de bună practică. Centrele Naţionale de Asistenţă le asigură sprijin concret. Însă eTwinning devine mai mult decât o infrastructură de sprijin flexibilă pentru implementarea proiectelor şcolare comune. Graţie oportunităţilor de formare, atât online, cât şi offline, dar mai ales graţie interacţiunii dintre colegi din ţări diferite, eTwinning devine un instrument eficient de formare profesională, cu atât mai mult cu cât încorporează caracteristicile de reţea socială, specifi ce Web 2.0, foarte populare pe Internet.eTwinning a imprimat un impuls puternic colaborării, deschizându-i orizonturi mai ample. Programul reuneşte cadrele didactice şi elevii europeni mai mult ca niciodată: tot mai multe şcoli şi grădiniţe participă la proiecte, se concep proiecte tot mai interesante şi apar noi tipuri de interacţiune între cadrele didactice. 
  • Familiarizarea cu instrumentele de lucru specifice platformei, implicit spaţiului virtual al proiectelor. Colegele au fost informate în legătură cu paşii de urmat pentru a accesa proiecte accesibile vârstei preşcolare, pentru a contacta colegi educatori din toate ţările Europei, membrii eTwinning, în scopul de a derula proiecte educaţionale, de a face schimb de resurse educaţionale, pentru ca, mai apoi, să dobândească abilităţile şi cunoştinţele necesare iniţierii unor astfel de proiecte.
  • Informarea în legătură cu oportunităţile de formare şi dezvoltare profesională. În acest sens, colegele participante la întâlnire, au aflat care este oferta de cursuri şi seminarii on-line, de formare şi dezvoltare profesională, pe care le pun la dispoziţie platforma eTwinning şi platforma iTeach.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu