vineri, 20 mai 2011

OBICEIURILE ALIMENTARE LA COPII

Vineri, 20 mai, parintii copiilor grupelor implicate in Microproiectul europen Viata, s-au intalnit cu medicul primar, partener in proiect. Acesta le-a adresat intrebari referitoare la obiceiurile alimentare ale copiilor, apoi le-a expus cateva reguli privind alimentatia sanatoasa.
Copiii invata, de mici, ce trebuie sa manance si ce nu. Astfel, daca un copil va fi hranit cu alimente nesanatoase, el va continua sa le consume si la adolescenta si mai tarziu. Daca vrei ca micutul tau sa se hraneasca corect, invata-l de cand este mic, sa manance sanatos.
Trebuie stiut ca obiceiurile alimentare se deprind in jurul varstei de 3 ani, iar tu, in calitate de parinte, esti modelul principal. Copiii au tendinta de a-si imita parintii, iar daca tu vei evita alimentele nesanatoase, la fel va face si micutul tau. Copilul tau va accepta fructele si legumele mai usor daca tu le vei privi cu ochi buni. Incurajeaza-ti copilul sa consume multa apa. Este esential pentru un copil sa bea multa apa in procesul de crestere si, daca este invatat asa, o sa bea apa si mai tarziu.
Lasa-ti copiulul sa se joace cu alimentele. Fructele si legumele sunt foarte colorate si il poti invata pe cel mic sa diferentieze nuatele cu ajutorul acestora. De exemplu, invata-l ca marul este verde sau rosu si drept recompensa ofera-i o bucata din fruct. De asemenea, mergi cu el la piata, arata-i mai multe produse si lasa-l sa aleaga ce vrea el. Aminteste-ti ca varietatea este cheia. Ofera-i copilului tau mai multe fructe si legume si lasa-l pe el sa decida care ii plac mai mult.
Fa din fiecare masa un eveniment in familie si convinge-i pe toti sa consume alimente sanatoase, astfel incat cel mic sa vada ca aceasta este dieta corecta.
Cerealele, pe care copiii le mananca la micul dejun, sunt mai putin sanatoase decat cele pentru adulti. Mai bogate in zahar si in sodiu decat alte cereale, aceste produse pentru copiii contin prea putina fibra si proteine. Daca de multe ori parintii incurajeaza copiii sa manance cereale la micul dejun, trebuie sa se gandeasca insa la calitatea nutritionala a produselor oferite. Cercetatorii de la Universitatea Yale au analizat 161 marci de cereale, aproape jumatate (46%) din cele pe care le mananca cei mici. Dintre acestea, 66% nu se incadreaza in standardele nutritionale.
Pentru ca cerealele nu sunt cea mai buna alegere, ar trebui sa stiti ce inseamna sa-i oferi un mic dejun sanatos copilului tau.

Micul dejun ar trebui sa fie o masa reala

Prima masa a zilei vine dupa o perioada de nemancare de 10-13 ore. In timpul noptii, organismul arde aproximativ 600 de calorii si are nevoie sa le recupereze. Fara mic dejun, consumul de grasimi, din alte mese ale zilei, este mai mare decat in mod normal. Acest comportament poate duce in final la crestere in greutate.

Micul dejun ii ajuta pe copii sa invete mai bine

Micul dejun influenteaza performantele cognitive si capacitatea de invatare. Acestea sunt diminuate, din cauza absentei sau insuficientei unui mic dejun nesanatos. Micul dejun este o masa esentiala atat pentru corp, cat si pentru minte.

Cheia pentru o masa echilibrata

In mod normal, micul dejun ar trebui sa includa cel putin trei elemente care apartin urmatoarelor categorii:
- Produse lactate;
- Produse cerealiere (paine, paine prajita, fara cereale industriale);
- O bautura fierbinte sau rece;
- Fructe proaspete sau suc proaspat de fructe.
Micul dejun ofera 20-25% din aportul energetic zilnic, prin combinarea de glucide simple si proteine complexe. Cu aceasta energie si aportul de nutrienti, copilul va evita oboseala si nu ii va scadea vigilenta.

Cum sa faci din micul dejun un ritual

Aproape 10% din copiii cu varsta cuprinsa intre 3-5 ani nu mananca nimic dimineata, in cele mai multe cazuri, ei urmand exemplul parintilor sau pentru ca se trezesc prea tarziu. Pentru a introduce un ritual al micului dejun, acorda pentru aceasta masa un sfert de ora sau douazeci de minute. Pentru a economisi timp de dimineata, pune direct pe farfurii sau boluri cereale, paine, gem, fructe etc.

Ce faci daca nu e ii este foame dimineata

Copilul tau nu ii este foame de dimineata? Solutia consta de multe ori in trezirea cu zece minute mai devreme (este dificil sa ai apetit imediat dupa trezire). Pentru a-i stimula pofta, pariaza pe o varietate de produse alimentare, pe care le pui pe masa in fiecare zi: cascaval, sunca,fructe, lapte, oua fierte.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu